ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΛΕΥΚΟ Βιολογικό
ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ (ΔΙΚΟΚΚΟ) ΛΕΥΚΟ Βιολογικό
Η
Ζέα (Triticum Dicoccum, Έμμερ για του Γερμανούς, Φάρρο για τους
Ιταλούς) είναι αρχαίο είδος σιταριού, αρχαιολογικά ευρήματα εξημερωμένου
δίκοκκου χρονολογούνται από το 8.000 π.Χ. Είναι μία από τις πρώτες
εξημερωμένες καλλιέργειες στην Μέση Ανατολή, στην Μεσόγειο και στην
Βόρειο Αφρική. Η Ζέα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,
πρωτεΐνες, είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων. Όταν συνδυάζεται
με όσπρια γίνεται μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης κάνοντας την Ζέα ιδανική για
χορτοφάγους. Η δομή της γλουτένης που περιέχει είναι διαφορετική από
τις διαδεδομένες κατηγορίες σιταριών, γεγονός που την καθιστά πιο
εύπεπτη.
Ένας λόγος για την εξαφάνιση την Ζέας μέσα στα χρόνια, είναι η δυσκολία και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται ο διαχωρισμός του πρωτόγονου διπλού πυρήνα του κόκκου από το φλοιό του.
Τo Αγρόκτημα Αντωνόπουλου βρίσκεται στο Δίλοφο στους πρόποδες του Ναρθακίου όρους, περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς και μηδενικής βιομηχανικής ρύπανσης. Από το 1985, ξεκινώντας την βιολογικής καλλιέργεια (είναι το πρώτο αργόκτημα που πιστοποιήθηκε στην Ελλάδα με αριθμό πιστοποίησης Νο 1) και επιμένοντας στην χρήση μόνο γηγενών, παραδοσιακών και αρχαίων ποικιλιών που έχει διατηρήσει από γενιά σε γενιά, το αγρόκτημα Αντωνόπουλου έχει επαναφέρει στην αγορά παλιά είδη ντόπιων σπόρων που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και εξαφάνιση.
Αλεύρι από αλεύρι Triticum Dicoccum λευκό 100% βιολογικής γεωργίαςΣτοιχεία | |
Προέλευση | ΛΑΡΙΣΑ |
Βάρος | 1 κιλό |