ΘΥΜΑΡΙ
ΘΥΜΑΡΙ (Thymus Vulgaris)
Το θυμάρι χρησιμοποιείται σαν άρτυμα και σαν βότανο από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες.
Μαγειρική χρήση:
Το θυμάρι χρησιμοποιείται στις σαλάτες, τα ψαρικά, τα λαχανικά, τα κρέατα, τα πουλερικά, τις πατάτες, στις ομελέτες, τις σούπες …
Βοτανική χρήση:
- Τονώνει το σώμα και το νευρικό σύστημα
- Είναι αντισηπτικό του εντέρου και του αναπνευστικού συστήματος
- Εφιδρωτικό
- Αποχρεμπτικό
- Για την γρίπη
- Τα κρυολογήματα
- Χρησιμοποιείται ως στοματική πλύση για την ουλίτιδα
- Εντριβές με ελαιόλαδο και εκχύλισμα από θυμάρι χρησιμοποιείται κατά της τριχόπτωσης
Τρόπος προετοιμασίας:
Βάζουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού βότανο σε βρασμένο νερό για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας. Μερικά βότανα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με ορισμένα φάρμακα.